Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita rolada królewska, która zrobi wrażenie nawet na teściowej. Sprawdzi się zarówno w wersji na ciepło - polana sosem jako danie obiadowe, jak i na zimno w roli wędliny na kanapki. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Wystarczy oczyścić mięso z błonek, natrzeć przyprawami, rozkroić schab, nadziać suszonymi figami, obsmażyć roladkę i wstawić ją do piekarnika. Po około 40 minutach pieczenia mamy pyszne, efektowne danie na świąteczny stół.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 101
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4329
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2607
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 101
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4329
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2607
Składniki
Schab oczyść z błonek i rozkrój na płasko w taki sposób, aby uzyskać płat mięsa o grubości około 1,5 cm. Schab rozbij lekko tłuczkiem. Mięso natrzyj mieszanką przypraw z każdej strony: solą, pieprzem, suszonym majerankiem, rozkruszonymi ziarenkami ziela angielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Suszone figi ułóż w rzędzie wzdłuż rozbitego schabu. Zwiń schab w roladkę. Mięso zepnij wykałaczkami.
Tak przygotowany schab wsadź w rękaw do pieczenia i odstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień obsmaż roladkę z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie mięso przełóż do brytfanki, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 45 minut.