Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada schabowa z masą orzechową"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki dokładnie oczyść (nie obieraj, bo smak jest w skórce). Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Suszone pomidory i orzechy posiekaj. Tymianek pokrój. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
Niewielką ilość oliwy rozgrzej na patelni. Wrzuć pieczarki, cebulę i czosnek, podduś na małym ogniu. Dodaj orzechy, suszone pomidory, tymianek, skrop zalewą z suszonych pomidorów.
Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Duś, mieszając, ok. 10 minut. Ostudź.
Schab rozbij na jak najcieńszy płat przez folię spożywczą. Błyszczącą stronę folii aluminiowej lekko posmaruj oliwą. Ułóż płat mięsa.
Jajko roztrzep, posmaruj schab. Wyłóż farsz, równo miernie rozsmaruj, zostawiając wolne brzegi.
Mięso mocno zwiń, ciasno owiń folią aluminiową, formując rulon (dzięki temu po upieczeniu rolada będzie zwarta i będzie miała ładną formę). Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 100°C.
Piecz ok. 15 minut (środek powinien wtedy osiągnąć temp. 62°C – sprawdź termometrem).
Roladę odwiń z folii, włóż na 4 minuty do piekarnika rozgrzanego do 250°C, by się ładnie zrumieniła. Podawaj z sosem morelowym.Źródło: Chwila dla Ciebie