Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada schabowa z masą orzechową

Rolada schabowa z masą orzechową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Rolada schabowa z masą orzechową"

Składniki

  • 30 dag schabu
  • 5 dag włoskich orzechów
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • półtorej cebuli
  • 6 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • 3 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki dokładnie oczyść (nie obieraj, bo smak jest w skórce). Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  2. Suszone pomidory i orzechy posiekaj. Tymianek pokrój. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.

  3. Niewielką ilość oliwy rozgrzej na patelni. Wrzuć pieczarki, cebulę i czosnek, podduś na małym ogniu. Dodaj orzechy, suszone pomidory, tymianek, skrop zalewą z suszonych pomidorów.

  4. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Duś, mieszając, ok. 10 minut. Ostudź.

  5. Schab rozbij na jak najcieńszy płat przez folię spożywczą. Błyszczącą stronę folii aluminiowej lekko posmaruj oliwą. Ułóż płat mięsa.

  6. Jajko roztrzep, posmaruj schab. Wyłóż farsz, równo miernie rozsmaruj, zostawiając wolne brzegi.

  7. Mięso mocno zwiń, ciasno owiń folią aluminiową, formując rulon (dzięki temu po upieczeniu rolada będzie zwarta i będzie miała ładną formę). Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 100°C.

  8. Piecz ok. 15 minut (środek powinien wtedy osiągnąć temp. 62°C – sprawdź termometrem).

  9. Roladę odwiń z folii, włóż na 4 minuty do piekarnika rozgrzanego do 250°C, by się ładnie zrumieniła. Podawaj z sosem morelowym.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń