Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiacie się co podać na odświętny obiad? Rolada schabowa z pieczarkami sprawdzi się idealnie. Można przygotować ją z wyprzedzeniem, wstawić do lodówki, a kiedy przyjdą goście, włożyć ją do piekarnika i piec. Świetnie smakuje podawana z ziemniakami, kaszą lub kopytkami. Do tego ulubiony zestaw surówek i gotowe! Przepis mam od sąsiadki, która uroczyła nas takim obiadem podczas imprezy imieninowej.
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 673
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 144
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 80
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 673
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 144
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 80
Składniki
Schab płuczemy, osuszamy i rozcinamy w taki sposób, żeby uzyskać sporej wielkości płat mięsa. Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy: solą, pieprzem oraz majerankiem.
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i przerzucamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ser żółty ścieramy na tarce.
Podsmażone pieczarki łączymy ze startym serem. Nadzienie pieczarkowe rozkładamy wzdłuż dłuższej krawędzi mięsa. Roladę zwijamy. Następnie owijamy ją plastrami boczku i spinamy wykałaczkami.
Roladę schabową z pieczarkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu przez godzinę.
Po upieczeniu pozbywamy się wykałaczek. Roladę z nadzieniem pieczarkowym serwujemy z ulubionymi dodatkami.