Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z farszem z dyni to bardzo oryginalna propozycja na uroczysty obiad. Łączy na pozór nie przystające do siebie smaki i tekstury w spójną, smakowitą całość. Jest to przy tym pełen cennych dla zdrowia składników posiłek.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11642
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11642
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Oczyść mięso z indyka i lekko rozbij tłuczkiem – tak, by uzyskać jeden prostokątny kawałek mięsa na roladę (możesz w tym celu połączyć 2-3 kawałki filetu) o grubości około 1 cm. Oprósz z obu stron solą, pieprzem i ziołami. Odłóż na czas dalszych przygotowań.
Podziel dynię na kawałki (nie musisz jej obierać). Oprósz je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułóż (skórą do dołu) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut (do miękkości dyni). Gdy dynia przestygnie, oddziel miąższ od skóry i zblenduj. Odmierz 500 g. Resztę użyj do innych celów.
W czasie, gdy dynia będzie się piekła, ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź.
Posiekaj drobno orzechy włoskie i pomidory. Wmieszaj do dyniowego purée, a następnie wymieszaj je z kaszą. Jeśli chcesz, całość dodatkowo dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż dyniowy farsz na płat mięsa. Zwiń go w roladę i owiń sznurkiem kuchennym, by rolada zachowała kształt w trakcie pieczenia.
Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego. Na jego dno wylej cydr. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Odczekaj co najmniej kwadrans z krojeniem rolady na plastry.