Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z indyka z suszonymi owocami, o lekko orientalnym, słodko-pikantnym smaku, to apetyczne danie obiadowe, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole.
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 73
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 2886
Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 227
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, idealne na upalne dni danie. Polecam.
Odsłon: 2557
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 73
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 2886
Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 227
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, idealne na upalne dni danie. Polecam.
Odsłon: 2557
Składniki
Zalej gorącą wodą śliwki i morele. Pozostaw w wodzie na około 2 godziny. Osusz. Możesz pominąć ten krok, jeśli owoce są miękkie.
Posiekaj drobno zioła i czosnek. Połącz z oliwą i przyprawami – orientalną mieszanką garam masala i pieprzem cayenne. Wymieszaj na jednolitą pastę.
Oczyść filet z błonek i chrząstek. Rozetnij go tak, by powstał prostokątny płat (możesz go lekko rozbić tłuczkiem). Natrzyj go pastą z przypraw, oprósz solą. Na tak przygotowanym płacie mięsa rozłóż równomiernie owoce i pistacje, pozostawiając wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta.
Zwiń indyka w roladę (kończąc na wolnym brzegu), zwiąż sznurkiem wędliniarskim, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Na dużej patelni roztop masło klarowane i miód. Wymieszaj. Obsmaż roladę ze wszystkich stron i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej pozostały na patelni sos winem i podgrzej chwilę na wolnym ogniu tak, by powstał jednolity płyn (czyli przeprowadź deglasację). Podlej nim roladę.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz roladę przez 60-70 minut, co pewien czas podlewając zbierającym się na dnie naczynia sosem.