Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne danie obiadowe ale i doskonałe na zimno do kanapek. Karkówka zawinięta w roladę z pastą czosnkowo-tymiankową podbije wasze serca jeśli lubicie intensywne aromaty:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Karkówkę rozcinamy na jeden duży płat i delikatnie rozbijamy. Mielimy pieprz zielony i kolorowy - będziemy potrzebowali go nie tylko do naszej pasty ale i do posypania po wierzchu. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę do moździerza, wsypujemy 4 łyżeczki suszonego tymianku, sól, pieprz i łyżkę oleju. Dokładnie rozcieramy. Mięso solimy z obu stron, następnie na jednej stronie rozsmarowujemy naszą pastę czosnkowo-tymiankową.Dodatkowo posypujemy łyżeczką przyprawy suszone pomidory Kamis. Roladę związujemy sznurkiem, na wierzchu kładziemy listki laurowe, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu. Obsypujemy świeżo zmielonym zielonym i kolorowym pieprzem. Ostawiamy do lodówki,żeby smaki się przegryzły na około 2 godziny ( można też na noc).
Mięso obsmażamy z obu stron na patelni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy z przykryciem w temp. 180 -190 stopni przez około 1,5 godziny. Pod koniec odkrywamy przykrywkę,żeby skórka się przypiekła.
Karkówka smakuje wybornie zarówno jako porcja mięsa do obiadu jak i wędlina do kanapek. Czosnek i duża ilość pieprzu sprawiają, że jest naprawdę intensywna w smaku. Tymianek u suszone pomidory pachną obłędnie:)