Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie wyglądająca przekąska, dodatek obiadowy lub propozycja na ciepłą kolację. Sprawdzi się nawet na kanapki. Może być podawana na wiele sposobów, ale zawsze jest delikatna i krucha, dobrze wilgotna. Dodatek skórek drobiowych tworzy przyjemną galaretkę, która jest spoiwem rolady.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7693
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2884
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7693
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2884
Składniki
Podudzia umyj i osusz. Oddziel mięso i skórki od kości, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Przełóż je do malaksera i podziel. Zmielone mięso przełóż do miski.
Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Groszek odcedź z zalewy. Warzywa dodaj do masy mięsnej.
Dodaj wszystkie przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, pozostawiając kilka listków do dekoracji.
Całość wyrób dłonią przez kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt minut. Masa powinna być bardzo pulchna i kleista.
Masę mięsną połóż na folii spożywczej. Owiń ją, tworząc batona.
Utworzony baton z mięsa włóż do dużego garnka i zalej go wodą. Postaw na ogniu i utrzymuj temperaturę 90 st. Celsjusza. Mięso nie powinno się zagotować, a jedynie sparzyć. Parz roladę w ten sposób przez półtorej godziny. Bardzo dobrze sprawdzi się szynkowar.
Po półtorej godziny przelej roladę z kurczaka z warzywami zimną wodą. Ostudź i wstaw do lodówki.
Rolada jest gotowa do spożycia następnego dnia. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj z dodatkiem ulubionych dodatków, na przykład pomidorową salsą.