Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z łaty wołowej to klasyczne, ale wyrafinowane danie kuchni polskiej. Aromatyczny sos własny i soczyste mięso to prawdziwa uczta smaków. Długie duszenie sprawia, że wołowina rozpływa się w ustach.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1644
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 503
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1644
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 503
Składniki
Wołowinę pokrój w pasy i lekko rozbij tłuczkiem z użyciem woreczka foliowego. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Po jednej stronie posmaruj je musztardą francuską. Ułóż po plasterku boczku wędzonego i zwiń ciasno w roladę. Jeśli to konieczne, zepnij boki wykałaczkami albo zwiąż nicią kuchenną.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a w drugim garnku lub brytfannie zagotuj bulion. Podsmaż roladki z łaty wołowej z każdej strony i przełóż je do gorącego bulionu.
Wrzuć liście laurowe, dodaj szczyptę cukru, przykryj garnek albo brytfannę. Duś na małym ogniu przez około półtorej godziny.
W tym czasie obraną cebulę i czosnek posiekaj drobno. Pieczarek nie krój, mają pozostać w całości. Na tej samej patelni, na której wcześniej smażyła się wołowina, podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki, co jakiś czas mieszając. Całość dodaj do garnka po godzinie, wypłukując cały sok z patelni. Zostaw jeszcze na pół godziny.
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, aby zagęścić sos. W razie potrzeby posól i popieprz.