Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z nadzieniem pieczarkowo-brokułowym

Rolada z nadzieniem pieczarkowo-brokułowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4253

Dodano:

Odsłon: 4353

Przepyszna rolada z piersi indyka, nadziewana pieczarkami i brokułem. Polana grzybowym sosikiem, w towarzystwie białej kapustki i kluseczek lub ziemniaczków, rewelacja:)

Składniki

  • Na roladę: około 600 g filetu z piersi indyka
  • 350 g pieczarek
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 0,5 l bulionu grzybowego
  • Ponadto do sosu: 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z nadzieniem pieczarkowo-brokułowym

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, szklimy około 5 minut. Następnie dodajemy pieczarki, obsypujemy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy około 10 minut. Zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.

  2. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i podgotowujemy na półmiękko.

  3. Mięso myjemy i osuszamy. Rozbijmy delikatnie z jednej strony przez folię spożywczą, uważając aby nie uszkodzić mięsa.
    Rozbite mięso delikatnie solimy i pieprzymy oraz obsypujemy natką pietruszki, nakładamy pieczarki, brokuły, a następnie zwijamy w roladę i zwijamy nitką, tak aby nadzienie nie wyciekało.

  4. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wkładamy zwiniętą roladę i obsmażamy po kilka minut z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem grzybowym. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut, co jakiś czas obracając i polewając bulionem. Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę aby mięso odpoczęło.

  5. Roladę wyjmujemy odwijamy z nitki i kroimy na plastry.
    Większość bulionu przelewamy do szerokiego garnka, wstawiamy na kuchenkę i dodajemy 1 łyżkę masła. W pozostawionym bulionie roztrzepujemy mąkę. W gotującym się bulionie rozprowadzamy roztrzepaną mąkę, szybko mieszamy i zagotowujemy. Następnie wkładamy mięso i chwilę podgrzewamy. Podajemy polane sosem z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń