Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z piersi indyka z suszonymi śliwkami i morelami. Po rozkrojeniu prezentuje się bardzo efektownie. Można ją podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie wędliny do pieczywa. Przygotowanie rolady warto zacząć dzień wcześniej od zamarynowania mięsa. Dzięki temu rolada będzie bardziej krucha i aromatyczna.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Składniki
Suszone owoce przełóż do miseczki i zalej wytrawnym białym winem. Odstaw do namoczenia.
Filet z kurczaka opłucz, wysusz i natnij jak książkę zachowując bezpieczny dystans. Mięso rozłóż i delikatnie rozbij tłuczkiem.
W miseczce połącz wszystkie składniki marynaty. Gotową mieszanką natrzyj mięso. Zamarynowaną pierś z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyciągnij mięso z lodówki, na krawędzi ułóż naprzemiennie śliwki i morele. Mięso zwiń w rulon. Jeśli rolada nie będzie się trzymała, możesz obwiązać ją sznurkiem lub pospinać wykałaczkami.
Roladę z piersi indyka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Mięso piecz pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie zdejmij pokrywę, mięso polej nagromadzonym na dnie naczynia sosem i piecz przez kolejne 10-15 minut do zrumienienia.
Gotową roladę z piersi indyka serwuj na ciepło jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką. Po przestudzeniu sprawdzi się jako wyśmienity dodatek do pieczywa. Smacznego!