Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatność mięsa i głębię smaku boczku. To danie to tradycyjne polskie smaki w połączeniu z nowoczesnym podejściem do gotowania. Wyjątkowe nadzienie z pieczarek i cebulki, otulone plastrami chrupiącego boczku, sprawi, że zachwycisz wszystkich członków rodziny. Dodaj do zestawu młode warzywa z masełkiem i purée, a na pewno będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Smacznego!
naczynie żaroodporne, tłuczek, nóż, praska
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 6
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2027
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 6
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2027
Składniki
Pokrój mięso w prostokąt, tak aby miało około 1 cm grubości. Rozciągnij wzdłuż, aby powstał jeden płat mięsa. Ubij delikatnie mięso tłuczkiem, aby uzyskać jednomierną długość. Oprósz solą, zmielonym pieprzem, 2 łyżkami majeranku i papryką. Zetrzyj przez praskę 3 ząbki czosnku i posmaruj nimi mięso.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Następnie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej masło i olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki i smażyć, aż odparują większość wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do ostygnięcia.
Na tak przygotowanym schabie ułóż plastry boczku, pozostawiając odrobinę miejsca na brzegach. Na boczku ułóż równomiernie farsz pieczarkowy z cebulką.
Zwiń mięso w roladę, zaczynając od krótszego boku. Obwiń plastrami boczku roladę i zabezpiecz nicią kuchenną lub długimi wykałaczkami, tak, aby trzymała formę. Opcjonalnie możesz obsmażyć roladę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aby zamknąć pory mięsa, wtedy będzie bardziej chrupka. Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 1,5 godziny, podlewając co jakiś czas powstałym sosem. Pamiętaj o tym, aby na każde 500 g mięsa dodać 20 minut pieczenia.
Wyjmij roladę, jeżeli były użyte nici, to odwiń je z rolady i pokrój ją w plastry ok. 2-2,5 cm. Nie wylewaj sosu, będzie on znakomitym dodatkiem do rolady. Przygotuj wiosenne warzywa z masełkiem oraz purée i ciesz się pysznym obiadem.