Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-12-2024
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Świetnie smakuje podana na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie przekąski.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1694
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2241
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 46
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 131
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1334
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1694
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2241
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 46
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 131
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1334
Składniki
Schab rozcinamy na prostokątny płat (przesuwając noże od zewnątrz do środka), tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa, uważamy żeby nie przeciąć do końca.
Tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą oraz majerankiem.
Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę pietruszki – około 2 łyżki, jajko oraz doprawiamy do smaku. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka, dosypujemy bułki tartej. Masę wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na folii aluminiowej rozkładamy płat mięsa, układamy na nim plasterki żółtego sera, pokrojone w paseczki paprykę i cebulę. Nie wierzch wykładamy mięso mielone, lekko dociskając.
Całość zwijamy, jak roladę, przewiązujemy nicią i wraz z folią, na której było wyłożone mięso, wkładamy do keksówki. Przykrywamy wierzch wystająca folią.
Roladę pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 200stopniach, następnie 70-80 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia wyciągamy roladę z piekarnika, odwijamy ostrożnie folię, roladę polewamy sokiem powstałym podczas pieczenia, posypujemy majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Całość chwilę zapiekamy, aby rolada się zarumieniła.