Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki schabowe w sosie pomidorowym

Roladki schabowe w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 347

Dodano:

Odsłon: 378

Smaczne danie obiadowe

Składniki

  • Schab - 75 dag (około 9 plastrów)
  • Pieczarki - 15 dag
  • Suszone pomidory - 5 szt.
  • Czerwona papryka - 1/2 szt.
  • Cebula - 1/2 szt.
  • Suszona żurawina - 10 dag
  • Czerwone wytrawne wino - 1/3 szklanki
  • Przecier pomidorowy - 250 g (pół kartonika)
  • Bulion warzywny (lub gorąca woda) - 1/2 szklanki
  • Chrzan o smaku żurawiny
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Wykałaczki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie płaty. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy. Na oleju podsmażamy cebulkę przez około 1-2 minuty. Dodajemy pieczarki i smażymy około 3 minuty.

  2. Rozbite plastry schabu przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Smarujemy cienko chrzanem o smaku żurawiny. Na każdym płacie rozkładamy pasek papryki czerwonej, pieczarki, suszonego pomidora oraz kilka sztuk suszonej żurawiny. Całość zwijamy w roladkę i spinamy drewnianymi wykałaczkami. Obsypujemy lekko przyprawą do mięsa wieprzowego.

  3. W naczyniu rozgrzewamy olej, układamy przygotowane roladki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy czerwonym winem i dusimy około 10 minut pod przykryciem. Dolewamy bulion warzywny (lub gorącą wodę) i gotujemy 30 do 40 minut.

  4. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Pod koniec doprawiamy pieprzem i bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń