Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki ułańskie

Roladki ułańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 4441

Dodano:

Odsłon: 3976

kolejny przepis P. Roberta Makłowicza, w oryginale roladki były z szynki ale mnie lepiej smakują z karczku,

Składniki

  • karczek lub szynka 6 średnich kotletów
  • boczek surowy, niewędzony, chudy ok 20 dag
  • cebula 1 szt
  • ogórki konserwowe 2 szt
  • musztarda stołowa 1-11/2 łyżeczki
  • mąka
  • smalec
  • czosnek
  • sól, pieprz, sos sojowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. kotlety rozbić, posmarować rozgniecionym czosnkiem, skropić sosem sojowym, posolić i popieprzyć, wstawić na noc do lodówki,
    2. boczek, ogórki, cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę ( podałam orientacyjne ilości, ale wszystkie składniki powinny być w równych objętościowo ilościach), posolić, dodać musztardę i odrobinę pieprzu, wymieszać,
    3. farsz rozłożyć na kotletach, zwinąć i spiąć wykałaczkami,
    4. rozgrzać tłuszcz, obsmażyć roladki na rumiano, przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę i zrumienionej na odrobinie tłuszczu, dusić na małym ogniu, po ok 30 min wyjąć roladki, sos zaprawić mąką, zmiksować, doprawić, włożyć roladki i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu,
    5. podawać z kaszą lub ziemniakami





    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń