Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki w barszczyku

Roladki w barszczyku

Autor:

Przepisów i artykułów: 673 Ocena: 12539

Dodano:

Odsłon: 1135

Zachwycające w smaku i wyglądzie. Pyszne roladki z mięsa mielonego zawinięte w boczek i liście buraka ćwikłowego.

Składniki

  • zmielona łopatka wieprzowa 500 g
  • pestki słonecznika 5 łyżek
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 średniej cebuli
  • 10-12 cienkich plasterków boczku parzonego
  • 5-6 sporych liści buraka ćwikłowego
  • Barszczyk : 2-3 młode buraki ćwikłowe
  • śmietana 18 % 180 ml
  • włoszczyzna : marchewka, pietruszka, por, seler ( po kawałku )
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Roladki w barszczyku

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w mleku, potem odciskamy. Czosnek i natkę siekamy.
    Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy. Dobrze jest odłożyć masę do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
    Z liści buraka odcinamy łodygi i każdy przecinamy wzdłuż na pół.
    Na desce rozkładamy plastry boczku, nakładamy połówki liści, przykrywamy masą mięsną na grubość do 1 cm. Delikatnie zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami.
    Roladki grillujemy lub obsmażamy na suchej patelni w czterech stron.

    Wodę zagotuj w garnku, a następnie dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę, kilka plasterków pora,j drobno posiekany młody burak wraz z liśćmi i łodygami , posiekany czosnek i cebulę. Gotujmy około 5 minut.

    Podsmażone roladki przełóż do barszczu. Całość gotuj około 15 minut.
    Następnie zahartuj śmietanę: wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadź w garnku, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Podawać z młodymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń