Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki w sosie kurkowym

Roladki w sosie kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 413 Ocena: 2082

Dodano:

Odsłon: 827

Kruche aromatyczne mięso , które można pokochać od pierwszego kęsa.

Składniki

  • Filet podwójny z kurczaka
  • Ser feta 150 g - 1/2 op.
  • Papryka czerwona - 6 pasków
  • Szpinak - 100 g
  • Kurki - 100 g
  • Cebula biała - 1/2 szt.
  • Śmietana 18 % - 2 łyżki
  • Bulion - 1/2 szklanki
  • Przyprawa do mięsa z kurczaka - 2 łyżeczki
  • Zioła polskie - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Masło - 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Roladki w sosie kurkowym

Przygotowanie

  1. Szpinak umyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , smażyć 2 minuty, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, smażyć 2 minuty, wystudzić. Filety z kurczaka umyć , pokroić w plastry, lekko rozbić, doprawić przyprawą do kurczaka.

  2. Każdy plaster umieścić na folii aluminiowej, posmarować szpinakiem.

  3. Ser feta pokroić w plastry , umieścić na szpinaku, obok plastry papryki, tak zrobić ze wszystkimi plastrami.

  4. Zwinąć na roladkę i okręcić folią na cukierka.

  5. W naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli , tak aby roladki były przykryte i gotować 25 minut. Gdy gotują się roladki obrać cebulę , pokroić w kostkę. Kurki umyć , większe przekroić na połowę. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić cebulę , doprawić solą i pieprzem smażyć 1 minutę, dodać kurki smażyć 5 minut.

  6. Podlać bulionem, gotować 5 minut, potrawa ma gęstawą konsystencję , dodać śmietanę , doprawić ziołami polskimi, gotować 2 minuty. Podawać jak kto lubi u mnie z ziemniakami i pomidorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń