Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki wieprzowe z ananasem po hawajsku"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 117
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 117
Składniki
Marynowane w słodko-ostrej zalewie:
<strong>Podstawowe </strong>
60 dag polędwicy wieprzowej, 12 plasterków ananasa z zalewy.
<strong>Dodatki i przyprawy</strong>
łyżki miodu, łyżka octu winnego, 2 łyżki sosu sojowego, po szczypcie soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, imbiru, kolendry i tymianku papryczka chili, 4 łyżki oliwy, listki mięty.
Plasterki ananasa odcedź z zalewy. Następnie zmieszaj ją z miodem, octem, sosem sojowym, wszystkimi przyprawami (lub gotową mieszanką przypraw do barbecue) i drobniutko posiekaną papryczką.
Polędwicę umyj, osusz i pokrój na osiem jednakowych plasterków. Lekko ją rozbij po obu stronach i włóż do ananasowej marynaty na kilka godzin (minimum trzy).
Cztery plasterki ananasa przekrój na połowy. Połóż je na plastry mięsa wyjęte z marynaty, zwiń je i zepnij namoczoną drewnianą wykałaczką. Resztę ananasa odłóż.
Rozgrzej patelnię, wlej olej i smaż spięte polędwiczki ze wszystkich stron około 10 minut. Zdejmij je z patelni, odłóż w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, obsmaż z obu stron odłożone plasterki ananasa.
Obsmażone plasterki ananasa osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, rozłóż na talerzach i poukładaj na nich roladki. Podawaj ozdobione listkami świeżych ziół, np. mięty.Źródło: Kobieta i życie