Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki wieprzowe z oliwkami i bakłażanem

Roladki wieprzowe z oliwkami i bakłażanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 391 Ocena: 7617

Dodano:

Odsłon: 4340

Pomysł pojawił się, gdy miałam ochotę na roladki mięsne, ale nie miałem odpowiedniego nadzienia. Użyłam więc wszystkiego, co mialam w lodówce: zielonych oliwek z gruboziarnistą musztardą i smażonego bakłażana. Sos z dodatkiem cebuli duszonej w czerwonym winie i bulionie nadał roladkom nieporównywalnego smaku.

Składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 3 cebule
  • 500 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 bakłażan
  • olej
  • 60 g zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 100 g chorizo
  • 2 łyżki musu paprykowego
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Roladki wieprzowe z oliwkami i bakłażanem

Przygotowanie

  1. Cebule pokroic w kostke i podsmazyc na oleju. Dodac czerwone wino, bulion, lisc laurowy i 2 galazki rozmarynu.

  2. Mieso sklepac na platy grubosci max. 0,5 cm, baklazana pokroic w podluzne cienkie paski i posypac je sola, po kilku minutach zetrzec plyn i sól papierowym recznikiem, usmazyc paski w malej ilosci tluszczu. Oliwki zmiazdzyc i polaczyc z gruboziarnista musztarda.

  3. Platy miesa wysmarowac masa oliwkowa, polozyc na nie plastry baklazana i cienkie plasterki chorizo, albo innej kielbasy. Zwinac i spiac wykalaczka lub klamerka do rolad.

  4. Rolady podsmazyc ze wszystkich stron, nastepnie wlozyc je do naczynia z cebula w winnym sosie i wstawic do piekarnika. Piec ok. 45 min. w temp. 180° C.
    Po upieczeniu wyjac rolady z sosu, wylowic lisc laurowy i galazki rozmarynu, dodac paste z papryki, doprawic sola i pieprzem i wszystko zmiksowac do uzyskania gestego sosu.

  5. Podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń