Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki wołowe

Roladki wołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51812

Dodano:

Odsłon: 12737

Przepyszne polskie danie, które lekko zmodyfikowałem.

Składniki

  • 4 plastry wołowiny (około 200 g każdy)
  • 2 ogórki kiszone
  • 100 g surowego boczku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Roladki wołowe

Przygotowanie

  1. Plastry wołowiny cienko rozbijamy.



    Ogórki dzielimy na ćwiartki (wzdłuż).



    Boczek roimy na kawałki 2cmx2 cm.



    Każdy kawałek mięsa, smarujemy musztardą. Na zewnętrznej stronie układamy ogórek i boczek, zawijamy.



    Zwinięte roladki obwijamy szynką, scalamy wykałaczkami. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez 90 minut.



    Rozgrzany smalec mieszamy z mąką, dolewamy wywaru, który następnie dodajemy do całości dokładnie rozrabiając by nie powstały grudki.



    Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 09 października 2020 Smakowite. Czuję lekkie ssanie w żołądku... :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 08 października 2020 Wyglądają niezwykle apetycznie! Palce lizać! :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 października 2020 A ja myslalam, ze to niemieckie danie, w kazdym razie w Niemczech to nr.1 - najczesciej podawane z puree ziemniaczanym i czerwona kapusta na cieplo.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń