Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażany faszerowane pastą orzechową, to wyjątkowa pyszna, przekąska, która z pewnością zaskoczy twoich gości. Badridżani nigwzit, bo tak brzmi gruzińska nazwa tego dania, to smażone lub grillowane plastry bakłażana, które wewnątrz zawierają pastę z orzechów włoskich oraz zioła i przyprawy, które sprawią, że całość będzie wyjątkowo aromatyczna i bardzo delikatna w smaku. Polecam dorzucić pestki granatu, które idealnie dopieszczą przepis delikatnie słodkim i lekko kwaśnym smakiem.
Blender, deska do krojenia, papier do pieczenia, praska
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Przygotuj bakłażana. Bakłażan przekrój wzdłuż, tak aby powstały niezbyt grube plastry, około pół cm. Delikatnie oprósz solą. Odczekaj ok. 20 minut, aby przegryzły się z solą, a następnie je opłucz.
Wyłóż plastry bakłażana na blachę z papierem do pieczenia. Poukładaj równolegle i wysmaruj oliwą z wierzchu z każdej strony. Tak przygotowane bakłażany piecz około 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Zajmij się warzywami. Posiekaj kolendrę na drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Orzechy włoskie pokrój na drobną miazgę lub zblenduj. Dodaj do nich wcześniej przygotowany czosnek, żywą kolendrę drobno posiekaną oraz dodatki - łyżka octu winnego, sól, pieprz, szczypta kurkumy. Dodawaj trochę wody, aby uzyskać konsystencję pasty.
Gdy roladki będą już gotowe, wyłóż je z piekarnika, dosól i dopieprz z wierzchu, a następnie wzdłuż nałóż przygotowaną pastę. Nie żałuj pasty i lepiej zrobić mniej plastrów, ale aby były bardziej wypełnione farszem. Na wierzch dodaj ziaren granatu, możesz posypać również odrobiną kolendry, i gotowe. Smacznego!