Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażany faszerowane pastą orzechową, to wyjątkowa pyszna, przekąska, która z pewnością zaskoczy twoich gości. Badridżani nigwzit, bo tak brzmi gruzińska nazwa tego dania, to smażone lub grillowane plastry bakłażana, które wewnątrz zawierają pastę z orzechów włoskich oraz zioła i przyprawy, które sprawią, że całość będzie wyjątkowo aromatyczna i bardzo delikatna w smaku. Polecam dorzucić pestki granatu, które idealnie dopieszczą przepis delikatnie słodkim i lekko kwaśnym smakiem.
Blender, deska do krojenia, papier do pieczenia, praska
Składniki
Przygotuj bakłażana. Bakłażan przekrój wzdłuż, tak aby powstały niezbyt grube plastry, około pół cm. Delikatnie oprósz solą. Odczekaj ok. 20 minut, aby przegryzły się z solą, a następnie je opłucz.
Wyłóż plastry bakłażana na blachę z papierem do pieczenia. Poukładaj równolegle i wysmaruj oliwą z wierzchu z każdej strony. Tak przygotowane bakłażany piecz około 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Zajmij się warzywami. Posiekaj kolendrę na drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Orzechy włoskie pokrój na drobną miazgę lub zblenduj. Dodaj do nich wcześniej przygotowany czosnek, żywą kolendrę drobno posiekaną oraz dodatki - łyżka octu winnego, sól, pieprz, szczypta kurkumy. Dodawaj trochę wody, aby uzyskać konsystencję pasty.
Gdy roladki będą już gotowe, wyłóż je z piekarnika, dosól i dopieprz z wierzchu, a następnie wzdłuż nałóż przygotowaną pastę. Nie żałuj pasty i lepiej zrobić mniej plastrów, ale aby były bardziej wypełnione farszem. Na wierzch dodaj ziaren granatu, możesz posypać również odrobiną kolendry, i gotowe. Smacznego!