Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażany faszerowane pastą orzechową, to wyjątkowa pyszna, przekąska, która z pewnością zaskoczy twoich gości. Badridżani nigwzit, bo tak brzmi gruzińska nazwa tego dania, to smażone lub grillowane plastry bakłażana, które wewnątrz zawierają pastę z orzechów włoskich oraz zioła i przyprawy, które sprawią, że całość będzie wyjątkowo aromatyczna i bardzo delikatna w smaku. Polecam dorzucić pestki granatu, które idealnie dopieszczą przepis delikatnie słodkim i lekko kwaśnym smakiem.
Blender, deska do krojenia, papier do pieczenia, praska
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11992
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25744
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11992
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25744
Składniki
Przygotuj bakłażana. Bakłażan przekrój wzdłuż, tak aby powstały niezbyt grube plastry, około pół cm. Delikatnie oprósz solą. Odczekaj ok. 20 minut, aby przegryzły się z solą, a następnie je opłucz.
Wyłóż plastry bakłażana na blachę z papierem do pieczenia. Poukładaj równolegle i wysmaruj oliwą z wierzchu z każdej strony. Tak przygotowane bakłażany piecz około 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Zajmij się warzywami. Posiekaj kolendrę na drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Orzechy włoskie pokrój na drobną miazgę lub zblenduj. Dodaj do nich wcześniej przygotowany czosnek, żywą kolendrę drobno posiekaną oraz dodatki - łyżka octu winnego, sól, pieprz, szczypta kurkumy. Dodawaj trochę wody, aby uzyskać konsystencję pasty.
Gdy roladki będą już gotowe, wyłóż je z piekarnika, dosól i dopieprz z wierzchu, a następnie wzdłuż nałóż przygotowaną pastę. Nie żałuj pasty i lepiej zrobić mniej plastrów, ale aby były bardziej wypełnione farszem. Na wierzch dodaj ziaren granatu, możesz posypać również odrobiną kolendry, i gotowe. Smacznego!