Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1514

Dodano:

Odsłon: 612

Farsz mięsno-ryżowy otoczony cukinią, a całość zatopiona w sosie pomidorowym. Taka propozycja zasmakuje wszystkim wielbicielom gołąbków i nie tylko.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 15 plasterków salami czosnkowego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • sól
  • Pieprz ziołowy
  • świeży tymianek
  • płatki chili
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 50 g Pecorino Romano
  • farsz:
  • szklanka ryżu
  • 500 g mięsa z rosołu
  • Sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Pieprz ziołowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umytą cukinię kroimy na długie cienkie paski.
    Szklankę ryżu gotujemy w 4 szklankach osolonej wody. Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem i przyprawami. Farsz najlepiej odstawić na noc by zesztywniał i dał się łatwo formować.

    Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła i przyprawy, mieszamy. Farsz zawijamy w paski cukinii i układamy na sosie pomidorowym. Całość posypujemy startym Pecorino oraz plasterkami salami.

    Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 30-40 minut, aż sos pomidorowy się zagotuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń