Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z fileta drobiowego.

Roladki z fileta drobiowego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 650

Drobiowy filet faszerowany mozzarellą i suszonymi pomidorami podany z ziemniakami i groszkiem z marchewką.

Składniki

  • filety z kurczaka 4 pojedyncze
  • Ser mozzarella 12 plasterków
  • suszone pomidory 12 plasterków
  • bazylia po kilka listków do każdej roladki lub bazylia suszona
  • Zioła prowansalskie
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • jajka kurze 3 szt.
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • sezam 6 łyżek
  • olej do smażenia
  • Sos z groszku i marchwi:
  • marchew 2 szt.
  • groszek konserwowy 200 g
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 3-4 szt.
  • śmietana 30% do zabielenia
  • mąka 1-2 łyżki do zagęszczenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu:
    Obraną i wymytą marchew kroimy w kostkę, zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości marchwi. Gdy marchew będzie miękka, dodajemy osączony zielony groszek konserwowy, zagęszczamy łyżką mąki, zabielamy sos i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku.

  2. Wykonanie roladek:
    Każdy kawałek fileta nacinamy i rozkładamy na foli spożywczej, przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster fileta doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i solą. Na każdy plaster fileta układamy po 3 plasterki sera mozzarella, po 3 plastry suszonego pomidora z oleju, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem z czosnku. Każdy plaster fileta zawijamy w roladkę. Nagrzewamy tłuszcz na patelni. Panierujemy każdą roladę w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy roladki z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie przygotowujemy sos z zielonego groszku i marchwi, oraz gotujemy ziemniaki. Obsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak przygotowane roladki z fileta drobiowego podajemy z ugotowanymi ziemniakami i groszkiem z marchwią.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 marca O Królu Złoty ;), po takim pysznym jedzonku, to dzień mam z głowy :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń