Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijane i panierowane w bułce tartej piersi z kurczaka z nadzieniem z kurek i sera to nasza propozycja na niedzielny obiad. Roladki obsmażymy na rumiano i na tej samej patelni lekko poddusimy podlewając je wodą. Wytworzy się przepyszny sos. Mięso będzie delikatne z aromatyczną niespodzianką w środku.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 731
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5390
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9208
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 115
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 87
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 731
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5390
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9208
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 115
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 87
Składniki
Oczyszczamy kurki. Polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować metodę skuteczną i szybką z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.
Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.
Na zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.
Wlewamy śmietanę. Podgrzewamy kurki 1-2 minuty, aż śmietanka zagęści grzyby. Zestawiamy farsz z ognia. Do lekko przestudzonego dodajemy ser starty na drobnych oczkach. Możemy użyć dowolny ser żółty twardy.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Jeśli piersi są duże możemy odkroić polędwiczki i również je rozbić i nadziać.
Na każdy płat mięsa nakładamy łyżkę nadzienia grzybowego. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia. Jeśli mamy dużo czasu włóżmy roladki na chwilę do lodówki, będą lepiej się formowały w trakcie panierowania.
Gotowe roladki obtaczamy w mące oraz roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na rumiano z obu stron. Podsmażone roladki podlewamy szklanką gorącej wody. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy tak roladki, aż dojdą w środku, czyli około 20 minut. W czasie duszenia roladek kontrolujemy, czy płynu nie jest za mało. Uzupełniamy go. Na koniec dolewamy maggi lub sos sojowy (co kto lubi), dodajemy czubatą łyżkę masła. Chwilę trzymamy na ogniu odkrytą patelnię. Aż masło się roztopi i wytworzy się pyszny sosik.
Roladki z kurczaka nadziewane kurkami gotowe!