Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie szpinaku, kurczaka i sera favita w każdej odsłonie jest strzałem w dziesiątkę. Smaki te świetnie się łączą i uzupełniają. Ja po prostu uwielbiam taki zestaw! ;) Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu to świetna propozycja na obiad. Wystarczy dodać lekką surówkę i mamy pełnowartościowy i zdrowy posiłek.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37360
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37360
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Szpinak wrzucamy na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek. Każdą z piersi delikatnie rozbijamy (tak jak na kotlety) i doprawiamy solą i pieprzem. Ser dzielimy na pół. Na każdą pierś nakładamy około 2 łyżek szpinaku, rozsmarowujemy go, układamy na nim ser i zawijamy ściśle w roladkę. Mięso spinamy wykałaczką lub owijamy sznurkiem.
Tak przygotowane roladki obsmażamy na tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ognień na średni i przykrywamy. Mięso dusimy około 40 minut, co jakiś czas je obracając i dolewając odrobinę wody.
Do pozostałego szpinaku dodajemy surowy ryż. Zalewamy go połową bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż ryż całkowicie pochłonie płyn. Tak samo postępujemy z resztą bulionu. Do miękkiego ryżu dodajemy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy całość, aż zgęstnieje. Gotowy odstawiamy z ognia. Roladki kroimy pod kątem w plasterki i układamy na ryżu. Smacznego ;)