Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z żurawiną to pyszne i wytworne danie, które przyrządzisz prosto i szybko. Ich środek jest niesamowity i łączy w sobie kwaskowate owoce oraz aromatyczny, wyrazisty ser. Sprawdzą się idealnie na uroczystą kolację we dwoje czy niesamowite danie główne na rodzinnej imprezie.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 327
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2566
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 327
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2566
Składniki
Piersi z kurczaka połóż na stole i rozbij na grubość ok. 5-6 mm.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce lub porozrywaj w palcach na drobniejsze kawałki. Żurawinę zalej wrzątkiem na 15 minut.
Orzechy włoskie rozdrobnij w robocie kuchennym na piasek. Wymieszaj je z bułką tartą, połową soli i pieprzu, a następnie przenieś je do miski.
W drugiej misce rozbełtaj jajka z musztardą. Do trzeciej miski wsyp mąkę.
Na każdą pierś z kurczaka nakładaj łyżkę sera i łyżkę żurawiny. Zwiń je w roladki i zabezpiecz wykałaczkami.
Obtocz każdą roladkę w mące, a następnie zanurz je w mieszance jajecznej i obtocz w panierce bułki i orzechów.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Układaj w nim roladki z żurawiną, szwem do dołu. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, aż temperatura wewnętrzna osiągnie ok. 70 st. Celsjusza.
Roladki wyciągnij z pieca i wyjmij wykałaczki. Podawaj danie na ciepło, najlepiej z dodatkiem gotowanych ziemniaków i lekkiej surówki.