Roladki z suszonymi śliwkami, owinięte aromatyczną wędzoną szynką. Roladki wychodzą soczyste i bardzo kruche. Do sosu również dodałam kilka śliwek, dzięki czemu nabrał pięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu.
Roladki ze śliwką
Składniki
- 4 plastry schabu
- 4 plastry surowej szynki wędzonej
- garść suszonych śliwek
- 0.5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, majeranek, musztarda łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia
Składniki
- 4 plastry schabu
- 4 plastry surowej szynki wędzonej
- garść suszonych śliwek
- 0.5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, majeranek, musztarda łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia
Etapy przygotowania
Mięso rozbijamy dość cienko. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki). Na mięsie układamy śliwki, zwijamy ciasno roladki. Każdą roladkę owijamy plastrem szynki. Roladki obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy 3-4 pokrojone śliwki i dusimy pod przykryciem 30 minut (aż roladki będą miękkie). Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne. SMACZNEGO!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1500
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
- Impreza
- Grill
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 238
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
Odsłon: 236
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8262
Ostatnio komentowane przepisy
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1500
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
- Impreza
- Grill
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 238
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
Odsłon: 236
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8262
Składniki
- 4 plastry schabu
- 4 plastry surowej szynki wędzonej
- garść suszonych śliwek
- 0.5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, majeranek, musztarda łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia
Mięso rozbijamy dość cienko. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki). Na mięsie układamy śliwki, zwijamy ciasno roladki. Każdą roladkę owijamy plastrem szynki. Roladki obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy 3-4 pokrojone śliwki i dusimy pod przykryciem 30 minut (aż roladki będą miękkie). Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne. SMACZNEGO!
bardzo smakowicie się prezentują ;-)
Bardzo dziękuję za słowa uznania. Pozdrawiam serdecznie!