Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki ze śliwką

Przepis dnia 2016-12-25
Roladki ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7454

Dodano:

Odsłon: 6878

Roladki z suszonymi śliwkami, owinięte aromatyczną wędzoną szynką. Roladki wychodzą soczyste i bardzo kruche. Do sosu również dodałam kilka śliwek, dzięki czemu nabrał pięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry surowej szynki wędzonej
  • garść suszonych śliwek
  • 0.5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, majeranek, musztarda łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso rozbijamy dość cienko. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki). Na mięsie układamy śliwki, zwijamy ciasno roladki. Każdą roladkę owijamy plastrem szynki. Roladki obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy 3-4 pokrojone śliwki i dusimy pod przykryciem 30 minut (aż roladki będą miękkie). Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 grudnia 2016 Kompozycja smakowa schabu ze śliwką jest bardzo udana i w Twoim przepisie doskonale wykorzystana... Ponadto sposób podania niezwykle estetyczny i zachęcający do konsumpcji... Od dłuższego już czasu podglądam ukradkiem Twoje recepty, z wielu już skorzystałem i muszę przyznac, że wszystkie one tym właśnie się wyróżniają: ciekawymi rozwiązaniami kulinarnymi, przejrzystym opisem i profesjonalnym serwisem... Brawo... Odpowiedzi: 1 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń