Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 392

Dodano:

Odsłon: 1441

Bardzo elegancki i syty obiad w formie roladek wypełnionych szpinakiem i ciągnącym się serem. Smaku nadaje wędzony boczek i kremowy sos z natką pietruszki.

Składniki

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 100 g żółtego sera
  • Sos:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie

Przygotowanie

  1. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy w garnku na maśle do momentu rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na każdym płacie mięsa układamy szpinak i starty ser. Zwijamy w ciasny rulon. Wierzch roladki owijamy wędzonym boczkiem. Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy je na osobna miskę. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wylewamy na półmisek, układamy mięso w sosie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń