Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie rolady w gęstym, intensywnym i bardzo kremowym sosie grzybowym. Nadziałam je boczkiem, cebulą i musztardą francuską, co nadało soczystości, koloru i wyjątkowego aromatu.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 94
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 44
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 94
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 44
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Mięso na rolady rozbijamy cienko. W niektórych masarniach można zamówić rozbicie mięsa przy zakupie i właśnie z tej opcji skorzystałam. Rolady smarujemy musztardą francuską i oprószamy pieprzem. Na jednym końcu układamy po kawałku boczku (można go pokroić na mniejsze kawałki), ćwiartkę małej cebuli, odrobinę wędzonej papryki mielonej. Roladki zawijamy i spinamy wykałaczkami.
Grzyby suszone płuczemy, można je zalać na 10 minut i po tym czasie odcedzić. Na maśle klarowanym przesmażamy rolady ze wszystkich stron, aż lekko się zarumienią. Zalewamy bulionem, dodajemy grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę. Z solę delikatnie - sos zgęstnieje i będzie bardzo intensywny, więc trzeba uważać, aby nie przesolić. Rolady dusimy przez 2 godziny pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Na końcu odkrywamy, dodajemy mascarpone i suszony tymianek. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby sos uzyskał idealną konsystencję. Opcjonalnie, można zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody.
Rolady podałam z kaszą gryczaną i buraczkami.