Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-10-2024
Tradycyjny domowy obiad z roladami z karkówki i pysznym nadzieniem z duszonej papryki oraz sera żółtego. Pasuje do nich ryż lub kasza, także ziemniaki czy kluski ziemniaczane. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1102
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 104
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 92
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 55
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 186
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1102
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 104
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 92
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 55
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 186
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plastry. Z 80 dkg mięsa wyjdzie nam 8 roladek.
Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą, pieprzem, papryką i pieprzem ziołowym. Odkładamy na chwilę na bok.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni 2 łyżki masła, podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy starty ser, mieszamy. Nadzienie do roladek gotowe.
Na każdy kotlet kładziemy dobrą łyżkę nadzienia. Zwijamy ciasno roladkę i obtaczamy ją w mące.
Na patelni, na której smażyliśmy paprykę z boczkiem i cebulą rozgrzewamy 2 czubate łyżki smalcu lub 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia. Przewracamy na drugą stronę. Chwilę przesmażamy. Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy musztardę, liście laurowe oraz ziele angielskie, sos sojowy i maggi. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą (sos możemy przetrzeć przez sitko). Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Rolady z karkówki nadziewane czerwoną papryką gotowe!