Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady z kurczaka z awokado, szalotką, mozarellą i grzybami

Rolady z kurczaka z awokado, szalotką, mozarellą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 979

Dodano:

Odsłon: 1577

Tym razem propozycja nieziemsko pysznych rolad z kurczaka z guacamole, szalotką, mozarellą i grzybami. Wyszły naprawdę mega... świadczą o tym chociażby słowa mojej córki... O matko jakie to dobre :-) a jest wybredna, no więc... są po prostu świetne. Przekonajcie się o tym sami i wypróbujcie przepis.

Składniki

  • 2 większe filety z kurczaka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 kulka mozarelli
  • 100 g grzybów (u mnie 1 dorodny podgrzybek)
  • 1 cebula szalotka
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • Do sosu:
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml śmietany kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolady z kurczaka z awokado, szalotką, mozarellą i grzybami

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać niewielką ilością wody i zagotować przez ok. 15 minut. Przelać przez sitko, ale nie wylewać wywaru, przyda się do sosu. Następnie każdy filet przekroić wzdłuż na dwa cieńsze i rozbić. Każdy doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

  2. Awokado obrać i rozgnieść widelcem. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Mozarellę potrzeć na grubej tarce. Na patelni roztopić trochę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i ugotowane grzyby. Chwilę smażyć i lekko wystudzić. Następnie w misce wymieszać awokado, mozarellę i zawartość patelni. Ewentualnie jeszcze doprawić.

  3. Farsz nakładać na mięso i zwijać w rolady. Następnie na tej samej patelni ponownie roztopić trochę masła i smażyć rolady z obu stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do rondla, na patelnię wlać wywar z grzybów i całą zawartość wlać do rondla. Przykryć pokrywą i dusić ok. pół godziny. Gdy już mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz i zrobić sos.

  4. Do szklanki wlać 100 ml wody, wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać ok. 50 ml śmietany kremówki. Dokładnie wymieszać i wlać do sosu do rondla. Mieszać aż sos zgęstnieje i zagotować ok. minuty. Następnie zblendować na gładko.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń