Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie rolady schabowej to zajęcie dość pracochłonne. Mięso zwykle poddawane jest kilkuetapowej obróbce, więc takim daniem najczęściej raczymy się tylko od święta. Jeśli masz ochotę na odmianę od tradycyjnych kotletów w zwykły, pracowity dzień, przygotuj szybki rolowany schab według poniższego przepisu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15037
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45025
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 802
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15037
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45025
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 802
Składniki
Obierz cebule i pokrój w kostkę. Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż do chwili, aż pieczarki się zarumienią i odparuje z nich nadmiar wody. Pod koniec smażenia dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw farsz do przestudzenia.
Oczyść mięso z błonek. Rozetnij „ślimakowo” długim, ostrym nożem – tak, by uzyskać prostokątny płat o grubości około 1,5-2 cm. Lekko rozbij schab tłuczkiem. Oprósz z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i sproszkowanymi paprykami.
Zetrzyj na tarce żółty ser. Rozprowadź na płacie mięsa przestudzony farsz. Rozsyp na nim równomiernie żółty ser. Pozostaw wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń schab ciasno w roladę, kończąc na marginesie bez farszu. Zwiąż mięso bawełnianym sznurkiem.
Obsmaż roladę na oleju – około 2 minuty po każdej ze stron. Tak przygotowaną przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny, co pewien czas podlewając mięso wytapiającymi się z niego sokami. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze przez kilkanaście minut.
Podawaj schab pokrojony w plastry. Świetnie komponuje się zarówno z ryżem, jak i ziemniakami lub frytkami.
Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry.
Z soków które się wydzieliły podczas pieczenia schabu możemy zrobić pyszny sos pieczeniowy w tym celu z 15g masła i łyżeczki mąki robimy zasmażkę, którą dodajemy do sosu, zasmażkę mieszamy z sosem i chwilę razem przesmażamy do momentu aż sos zgęstnieje.