Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Romantyczna kolacja walentynkowa to propozycja, którą możecie przygotować dzisiaj swojej drugiej połówce. Danie jest proste w przygotowaniu a smak duszonej łopatki w cydrze z cynamonem powala. Nie każdy z Was wyobraża sobie połączenie cynamonu, cydru i wieprzowiny? A co powiedziecie jak użyjemy jeszcze miód i cytrynę? Koniecznie musicie sprawdzić te danie a ja uważam, że można zaskoczyć nim w dniu zakochanych.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3853
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 498
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3853
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 498
Składniki
Danie może nie przygotowuje się najszybciej ale prosto, jednogarnkowo i nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Od siebie dodamy trochę gotowania z radością, odrobinę miłości a potrawę podamy z lampką ulubionego wina i idealna romantyczna kolacja gotowa.
Zaczynamy od łopatki kroimy na duże kawałki ( takie, które można podać jako dodatek do kaszy ). Następnie mięso przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej w garnku a następnie wrzucamy mięso do podsmażenia. Łopatkę podsmażamy do momentu, w którym z każdej strony będzie miała złoty kolor. W między czasie odmierzamy 400 g kaszy i zalewamy ją wodą, odstawiamy do namoczenia. Gdy mięso mamy gotowe dodajemy cynamon, liście laurowe i cytrynę. Dodajemy miód chwilę podsmażając ale uważnie to róbcie aby miód się nie przypalił. Następnie zalewamy wszystko cydrem tak aby płyn zakrył nasze mięso, dodajemy masło pokrojone w kostkę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut.
Gdy czas duszenia minie dodajemy odcedzoną kasze pęczak i dusimy jeszcze przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając ponieważ kasz pęczak pójdzie na dno i może Nam się to wszystko przypalić. Gdy pęczak nam się ugotuje danie mamy gotowe. Można od razu podawać na talerze. Smacznego !