Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Romantyczna kolacja walentynkowa to propozycja, którą możecie przygotować dzisiaj swojej drugiej połówce. Danie jest proste w przygotowaniu a smak duszonej łopatki w cydrze z cynamonem powala. Nie każdy z Was wyobraża sobie połączenie cynamonu, cydru i wieprzowiny? A co powiedziecie jak użyjemy jeszcze miód i cytrynę? Koniecznie musicie sprawdzić te danie a ja uważam, że można zaskoczyć nim w dniu zakochanych.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1560
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 289
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1560
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 289
Składniki
Danie może nie przygotowuje się najszybciej ale prosto, jednogarnkowo i nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Od siebie dodamy trochę gotowania z radością, odrobinę miłości a potrawę podamy z lampką ulubionego wina i idealna romantyczna kolacja gotowa.
Zaczynamy od łopatki kroimy na duże kawałki ( takie, które można podać jako dodatek do kaszy ). Następnie mięso przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej w garnku a następnie wrzucamy mięso do podsmażenia. Łopatkę podsmażamy do momentu, w którym z każdej strony będzie miała złoty kolor. W między czasie odmierzamy 400 g kaszy i zalewamy ją wodą, odstawiamy do namoczenia. Gdy mięso mamy gotowe dodajemy cynamon, liście laurowe i cytrynę. Dodajemy miód chwilę podsmażając ale uważnie to róbcie aby miód się nie przypalił. Następnie zalewamy wszystko cydrem tak aby płyn zakrył nasze mięso, dodajemy masło pokrojone w kostkę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut.
Gdy czas duszenia minie dodajemy odcedzoną kasze pęczak i dusimy jeszcze przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając ponieważ kasz pęczak pójdzie na dno i może Nam się to wszystko przypalić. Gdy pęczak nam się ugotuje danie mamy gotowe. Można od razu podawać na talerze. Smacznego !