Do góry

Dania główne Przepis na:

Romantyczna kolacja walentynkowa. Łopatka w cydrze.

Romantyczna kolacja walentynkowa. Łopatka w cydrze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 120

Dodano:

Odsłon: 128

Romantyczna kolacja walentynkowa to propozycja, którą możecie przygotować dzisiaj swojej drugiej połówce. Danie jest proste w przygotowaniu a smak duszonej łopatki w cydrze z cynamonem powala. Nie każdy z Was wyobraża sobie połączenie cynamonu, cydru i wieprzowiny? A co powiedziecie jak użyjemy jeszcze miód i cytrynę? Koniecznie musicie sprawdzić te danie a ja uważam, że można zaskoczyć nim w dniu zakochanych.

Składniki

  • Łopatka wieprzowa 700 g
  • Kasza pęczak 400 g
  • Cydr ok. 1,2 l
  • Cytryna 1/2 szt
  • Miód 3 łyżki
  • Laski cynamonu 4 szt
  • Masło 100 g
  • Olej 4 łyżki
  • Liść laurowy 3-5 szt.
  • Mąka pszenna ( do oprószenia mięsa )
  • Pieprz i sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Danie może nie przygotowuje się najszybciej ale prosto, jednogarnkowo i nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Od siebie dodamy trochę gotowania z radością, odrobinę miłości a potrawę podamy z lampką ulubionego wina i idealna romantyczna kolacja gotowa.

  2. Zaczynamy od łopatki kroimy na duże kawałki ( takie, które można podać jako dodatek do kaszy ). Następnie mięso przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej w garnku a następnie wrzucamy mięso do podsmażenia. Łopatkę podsmażamy do momentu, w którym z każdej strony będzie miała złoty kolor. W między czasie odmierzamy 400 g kaszy i zalewamy ją wodą, odstawiamy do namoczenia. Gdy mięso mamy gotowe dodajemy cynamon, liście laurowe i cytrynę. Dodajemy miód chwilę podsmażając ale uważnie to róbcie aby miód się nie przypalił. Następnie zalewamy wszystko cydrem tak aby płyn zakrył nasze mięso, dodajemy masło pokrojone w kostkę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut.

  3. Gdy czas duszenia minie dodajemy odcedzoną kasze pęczak i dusimy jeszcze przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając ponieważ kasz pęczak pójdzie na dno i może Nam się to wszystko przypalić. Gdy pęczak nam się ugotuje danie mamy gotowe. Można od razu podawać na talerze. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń