Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół tyrolski z charakterystycznymi knedlami to danie typowe dla mieszkańców po austriackiej i włoskiej stronie Alp. Ta prosta potrawa jest bardzo popularna w domach, ale też restauracjach. Aż trudno uwierzyć, że pierwotnie danie było sposobem na wykorzystanie resztek. Czerstwy chleb, boczek i jajka mieszano z ziołami, cebulką i mlekiem, by powstały knedle. Esencjonalny, wołowy bulion dobrze rozgrzewał, szczególnie zimą. Knedle smakują świetnie także na drugi dzień, choćby obsmażone na maśle i podane z sałatką.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3863
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 692
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3863
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 692
Składniki
Umyj wołowinę i kości. Włóż mięso do garnka, zalej zimą wodą i zacznij gotować. Następnie podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulę na patelni na złoty kolor. Dodaj do wywaru. Dorzuć także listek laurowy i ziele angielskie, a po 30 minutach obrane i pokrojone warzywa. Gotuj rosół jeszcze godzinę. Na koniec przecedź i dopraw solą i pieprzem.
Pokrój pieczywo w kostkę, włóż do miski, zalej gorącym mlekiem i zostaw na 30 minut do namoczenia. Na patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekane cebulę i boczek. Smaż, aż składniki zaczną błyszczeć, a następnie odstaw do przestygnięcia. Dodaj zawartość patelni do miski z pieczywem, wbij jajka, dosyp posiekaną pietruszkę oraz dopraw solą i gałką muszkatołową. Wyrabiaj rękami, aż składniki dobrze się połączą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie nabieraj porcje na knedle łyżką, formuj kulki, obtaczaj w mące i gotuj je w osolonej wodzie przez około 10 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podawaj rosół z ugotowanymi knedlami i obficie posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.