Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tego, co zostało z kaczki po odcięciu części do pieczenia, czyli grzbiet i kości z podbrzusza, wyszedł pyszny, rozgrzewający rosół - w sam raz na naszą tegoroczną zimę. :) Czasochłonne, ale też i niecodzienne.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6980
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5289
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2449
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6980
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5289
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2449
Składniki
Części kaczki płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy również zimną wodą, ale wcześniej przegotowaną. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, to czasami ściągam część skóry.
Po dwóch godzinach kości wyjmujemy z wywaru, a sam wywar przecedzamy przez gęste sitko - pozbędziemy się dzięki temu szumowin. Części kaczki płuczemy pod bieżącą wodą, by również je usunąć. Następnie wkładamy je do przecedzonego wywaru i nastawiamy znów na małym ogniu, dodając selera przekrojonego na 2-3 części, pietruszkę i marchewkę pokrojone w grube słupki i cebulę przekrojoną na pół, w tym połówkę podpieczoną na suchej patelni (ma nawet nabrać czarnej barwy - chodzi o aromat). Gotujemy powoli aż do miękkości jarzyn. Pod koniec dodajemy kostki rosołowe, żeby złagodzić smak (rosół z kaczki ma specyficzny smak) i kostki smaku, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i maggi.
Na zdjęciu podane tradycyjnie - z makaronem i jarzynami z rosołu oraz posypane suszoną natką pietruszki i selera. Smacznego. :)