Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rosół z kluseczkami z kaszy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Mięso opłucz, włóż do garnka. Zalej 1 i 1/2 litra zimnej wody. Zagotuj. Zanim bulion zawrze, usuń pianę z powierzchni wywaru. Dodaj bulion w proszku i gotuj razem jeszcze 20 minut na małym płomieniu. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, umyj, potnij w plasterki.
Masło stop, przestudź. Następnie wymieszaj z jajkiem. Przypraw solą i gałką muszkatołową. Dosyp kaszkę. Odstaw na ok. 10 minut. Z przygotowanej masy formuj dwoma łyżkami owalne kluseczki. Od razu wkładaj je na posolony wrzątek. Gotuj ok. 15 minut. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
Mięso wyjmij z wywaru, oddziel od skóry i kości, pokrój na kawałeczki. Do rosołu włóż przygotowane warzywa. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Gotowy rosół rozlej do miseczek. Do każdej porcji włóż mięso oraz kluseczki. Posyp szczypiorkiem.Źródło: Tina