Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rosół z pierogami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
czas ok. 120 min; porcja – 340 kcal, cena 3,20 zł
Jedną cebulę obierz, posiekaj, pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni zeszklij cebulę na maśle, dodaj pieczarki i smaż na złoty kolor. Wrzuć szynkę, podsmaż razem.
Farsz przestudź, dopraw solą i pieprzem, połącz z jednym jajkiem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj drugie jajko, olej, szczyptę soli i pół szklanki wody. Zagnieć ciasto, rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki, a następnie nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj je w osolonym wrzątku około 2 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wołowinę i porcję rosołową umyj, zalej 1,5 l zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i 2-3 ziarna ziela. Gotuj rosół na małym ogniu pod przykryciem ok. 90 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pierogami.
Aby rosół był klarowny, a zarazem esencjonalny, koniecznie gotuj go na bardzo małym ogniu (nawet kilka godzin). Absolutnie nie możesz dopuścić do tego, by zupa zaczęła wrzeć. Nie mieszaj też rosołu w trakcie gotowania.Źródło: Świat kobiety