Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosti

Rosti

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1239

Dodano:

Odsłon: 1048

Polak - Szwajcar dwa bratanki? Dlaczego by nie? ;-) Szwajcarzy, tak jak Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, ale zupełnie inaczej je przygotowują - chociaż przepisów na nie jest tyle, ile u nas na bigos ;-) Rösti może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa. Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie!

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rosti

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy. Po kilku minutach wylewamy wytworzoną wodę. (Innym sposobem na przygotowanie Rösti jest lekkie podgotowanie ziemniaków i dopiero wtedy starcie ich na tarce. Reszta przepisu się nie zmienia.)

  2. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu.

  3. Do ziemniaków dodajemy sporo pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i podsmażony boczek z cebulą. Mieszamy dokładnie.
    Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę ziemniaczaną, formując duży placek. Smażymy przez 5-8 minut.

  4. Delikatnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.
    W tym czasie na drugiej patelni smażymy jajka.
    Usmażony placek podajemy z jajkiem sadzonym i śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń