Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polak - Szwajcar dwa bratanki? Dlaczego by nie? ;-) Szwajcarzy, tak jak Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, ale zupełnie inaczej je przygotowują - chociaż przepisów na nie jest tyle, ile u nas na bigos ;-) Rösti może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa. Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie!
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2348
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10472
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4867
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1020
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7940
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2348
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10472
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4867
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1020
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7940
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy. Po kilku minutach wylewamy wytworzoną wodę. (Innym sposobem na przygotowanie Rösti jest lekkie podgotowanie ziemniaków i dopiero wtedy starcie ich na tarce. Reszta przepisu się nie zmienia.)
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu.
Do ziemniaków dodajemy sporo pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i podsmażony boczek z cebulą. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę ziemniaczaną, formując duży placek. Smażymy przez 5-8 minut.
Delikatnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy jajka. Usmażony placek podajemy z jajkiem sadzonym i śmietaną.