Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszne zapiekane w piekarniku rożki z tortilli wypełnione kurczakiem i warzywami oraz mozzarellą.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68478
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2047
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68478
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2047
Składniki
Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy na nim posiekaną cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek
Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno paprykę i smażymy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy kolejne 10 minut soląc i doprawiając warzywa pieprzem
Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i chwilę razem podgrzewamy
Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną pierś z kurczaka obtoczoną w ulubionej przyprawie. Gdy kurczak jest już usmażony przekładamy go do warzyw i mieszamy
Placki tortilli kroimy na pół. Każde półkole zwijamy w rożek i spinamy wykałaczką
Rożki wypełniamy do połowy farszem. Nakładamy trochę tartej mozzarelli, na nią dajemy drugą część farszu i znów mozzarellę. Oprószamy słodką lub ostrą mieloną papryką
Rożki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Ja ustawiam je dość ściśle koło siebie
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Tortille zapiekamy ok 15-20 minut, aż góra rożków sie przyrumieni
Po wyjęciu z rożków usuwamy wykałaczki
Podajemy z keczupem lub ulubionym sosem