Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sosie schabowo- pieczarkowym.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 177
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 321
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 96
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 177
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 321
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 96
Składniki
Ugotowane ziemniaki, najlepiej poprzedniego dnia ugotować więcej, trzeba utłuc porządnie lub rozbić ponownie zestalone ziemniaki. Ziemniaki ułożyłam tak aby wypełniały trzy czwarte dna garnka, a wolną przestrzeń wypełniłam mąką ziemniaczaną. To są idealne proporcje. Jeśli ziemniaków jest dużo można dodać dwa jaja. Jeszcze trochę kwasu z buraków, wystarczy niewiele. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite i dosyć zwarte.
Odrywałam ciasto po kawałeczku i formowałam kulki w dwóch dłoniach. Na koniec jeszcze charakterystyczne wgłębienie na sos, wykonane palcem. Można przygotować je wcześniej i posypać mąką ziemniaczaną, żeby się nie posklejały Kluski gotuje się parę minut od wypłynięcia- aż lekko spuchną.
Kluski śląskie smakują najlepiej z sosem pieczeniowym. Swój sos przygotowałam z plastrów pieczonego schabu i pieczarek. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, po zeszkleniu dodałam kapelusze pieczarek i całość przyrumieniłam. Dodałam pokrojone plastry schabu i całość zalałam wodą. Całość dusiłam około 15 minut aby smaki przeszły do sosu. Sos na koniec zagęściłam łyżką mąki, doprawiłam do smaku i posypałam pokrojona natką. Dla mnie to zestaw idealny! Smacznego :)