Do góry

Dania główne Przepis na:

Różowe kluski śląskie

Różowe kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 653 Ocena: 13023

Dodano:

Odsłon: 3866

W sosie schabowo- pieczarkowym.

Składniki

  • przepis robi sie wprost proporcjonalnie do ilości ziemniaków
  • Ziemniaki ugotowane 3 cześci
  • Mąka ziemniaczana 1część
  • jajo- 1 sztuka lub dwa przy większej ilości
  • sól- jeśli ziemniaki nie były solone
  • 1/4 szklanki soku z buraka lub zakwas buraczany
  • Propozycja na sos:
  • trzy plastry pieczonego schabu
  • pieczarki 9 sztuk
  • ceula
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz i nać pietruszki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Różowe kluski śląskie

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki, najlepiej poprzedniego dnia ugotować więcej, trzeba utłuc porządnie lub rozbić ponownie zestalone ziemniaki.

    Ziemniaki ułożyłam tak aby wypełniały trzy czwarte dna garnka, a wolną przestrzeń wypełniłam mąką ziemniaczaną.
    To są idealne proporcje. Jeśli ziemniaków jest dużo można dodać dwa jaja.

    Jeszcze trochę kwasu z buraków, wystarczy niewiele.

    Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite i dosyć zwarte.

  2. Odrywałam ciasto po kawałeczku i formowałam kulki w dwóch dłoniach. Na koniec jeszcze charakterystyczne wgłębienie na sos, wykonane palcem.

    Można przygotować je wcześniej i posypać mąką ziemniaczaną, żeby się nie posklejały

    Kluski gotuje się parę minut od wypłynięcia- aż lekko spuchną.

  3. Kluski śląskie smakują najlepiej z sosem pieczeniowym. Swój sos przygotowałam z plastrów pieczonego schabu i pieczarek.

    Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, po zeszkleniu dodałam kapelusze pieczarek i całość przyrumieniłam.
    Dodałam pokrojone plastry schabu i całość zalałam wodą. Całość dusiłam około 15 minut aby smaki przeszły do sosu. Sos na koniec zagęściłam łyżką mąki, doprawiłam do smaku i posypałam pokrojona natką.

    Dla mnie to zestaw idealny!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń