Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sosie schabowo- pieczarkowym.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Składniki
Ugotowane ziemniaki, najlepiej poprzedniego dnia ugotować więcej, trzeba utłuc porządnie lub rozbić ponownie zestalone ziemniaki. Ziemniaki ułożyłam tak aby wypełniały trzy czwarte dna garnka, a wolną przestrzeń wypełniłam mąką ziemniaczaną. To są idealne proporcje. Jeśli ziemniaków jest dużo można dodać dwa jaja. Jeszcze trochę kwasu z buraków, wystarczy niewiele. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite i dosyć zwarte.
Odrywałam ciasto po kawałeczku i formowałam kulki w dwóch dłoniach. Na koniec jeszcze charakterystyczne wgłębienie na sos, wykonane palcem. Można przygotować je wcześniej i posypać mąką ziemniaczaną, żeby się nie posklejały Kluski gotuje się parę minut od wypłynięcia- aż lekko spuchną.
Kluski śląskie smakują najlepiej z sosem pieczeniowym. Swój sos przygotowałam z plastrów pieczonego schabu i pieczarek. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, po zeszkleniu dodałam kapelusze pieczarek i całość przyrumieniłam. Dodałam pokrojone plastry schabu i całość zalałam wodą. Całość dusiłam około 15 minut aby smaki przeszły do sosu. Sos na koniec zagęściłam łyżką mąki, doprawiłam do smaku i posypałam pokrojona natką. Dla mnie to zestaw idealny! Smacznego :)