Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farsze porobiony ( kapusta z grzybami a skład to kiszona kapusta suszone podgrzybki, maślaki i koźlarze plus podsmażona cebulka ) I już się lepi pierwsze świateczne pierogi w wersji klasycznej i a'la Rudziki Bo ptaki rudziki to świateczny motyw wysp Wielkij Brytanii ( są wszędzie na bomkach, pocztówkach i innych dekoracjach światecznych) sa także ulubionymo oswojonymi ptaszkami z mojego i mojej żony ogrodu. W tym roku ulepuliśmy z ciadta pierogi w ksztsłcie Rudzików żeby było fajnie i smacznie w te święta :)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326169
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12014
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16633
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5372
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326169
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12014
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16633
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5372
Składniki
Kiszoną kapustę wraz z grzybami zagotowujemy w garnku z niewielką ilością wody i po zagotowaniu przez max 5 minut odstawiamy by po chwili odcedzić i zmielić razem w maszynce . Do zmielonej dodajemy podsmażoną na maśle krojoną cebulkę. Dopieprzyć całość nalezy i wymieszać .
Ciasto na pierożki wyrabiamy tak, ze mieszamy mąkę z wodą i oliwą wyrabiając kilka minut ( aż zacznie odchodzić od ręki - wtedy jest gotowe) . Oderwać należ ok. 1/3 ciasta i wymieszać razem z ugotowaną i rozgniecioną marchewką. Potem ciasto rozwałkować i szkanką wyciąć okręgi na ktore łyżeczką naklada się farsz. Po czym zwija się i zlepia mocno rogi dwoch części ciasta tworząc figurki ptaszków.
Formujemy dziobki na główkach pomarańczowych a z ziarenek pieprzu wetkniętych głęboko tworzymy oczka. Zaś skrzydelka z wycietych fragmentów ciasta. Pierożki takie można wykonać wcześniej i zamrozić aby zaserwować potem ugotować i zapodać na wigilię :)