Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po czym poznać prawdziwego mężczyznę? Bo lubi kawał prostego, krwawego mięska, pachnącego lasem, ogniskiem i przygodą :-) Taki jest właśnie rumsztyk. Rumszytk wydaje się prosty, ale... jeden błąd i całe danie może być niestrawne. Na pewno potrzeba do niego dobrego rostbefu (może oczywiście być polędwica) czyli możliwie jak najbardziej chudego i mało żylastego :-) Druga rzecz to sposób smażenia. Za krótko wysmażany będzie surowy (niekażdy lubi), za długo smażony będzie jak podeszwa. Zbyt duży ogień spali nam wierzch, zbyt mały nie zrobi kruchej i smakowitej skórki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 77
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2641
Polecam.
Odsłon: 481
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 705
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2010
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 77
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2641
Polecam.
Odsłon: 481
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 705
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2010
Składniki
Wykroj z mięsa kość, żyły i wszelki tłuszcz. Im dokłądniej to zrobisz tym bardziej smakowity będzie rumsztyk.
Umyj dokłądnie mięso w zimnje wodzie, osusz na ręczniku papierowym i podziel najlepiej na kwadratowe, ale mogą oczywiście być prostokątne etc. kawałki grubości palca, no może póltora.
Włóż mięso do naczynia w którym będzie się marynowało, posyp z obydwu stron solidną porcją tymianku (nie żałuj) i odrobiną pieprzu (nie przesadź, bo pieprz ma tylko podnieść walory smakowe a nie zrobić ostrość).
Obierz cebulę i pokrój na w miarę drobne, ale nie za drobne :-) talarki. Wrzuć cebulę do mięsa i wszystko zalej winem. Przykryj naczynie i włoż do lodówki na 1 - 2 godziny by skruszało.
W tzw. miedzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj sól i ugotuj, tyle że krócej niż normalnie czyli ok. 20-25 min.
Gdy ziemniaki się ugotują, odcedź je, wysmaruj tłuszczem blachę w piekarniku, dodaj na nią ziemniaki, posyp je kminkiem i włóż do rozgrzanego pieca na ok. 10 min. Temperatura ok. 180 stopni
Wyciągnij z marynaty cebulę (z winem) i na symbolicznej ilości oleju podsmaż ją na patelni by lekko się zeszkliła.
Gdy cebula się "szkli" :-), daj 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzej ją aby zaczęła powoli "puszczać" dym. Gdy patelnia jest rozgrzana to poprósz mąką mieso (poprósz a nie jak kotlety w bułce tartej oblep:-) połóż na niej mięso.
Smaż w zalęzności od mocy (gazu, prądu) od 2 min do 4 min. na każdą ze stron. Ja lubie krwiste, więc smaże 2 min, ale też jak stawiam mięso to skręcam lekko gaz. Najważniejsze byś nie przesadził ze smażeniem. Lepiej już niedosmażyć niż przesmażyć, bo mieso wołowe przesmażone staje się łykowate. Możesz delikatnie sprawdzać końcówką noża czy mięso się ugina.
Gdy mięso się smaży dodaj do cebuli łyżkę a może dwie masła. Nabierze trochę tłuszczu.
Wyciągnij ziemniaki, dodaj cebulkę a na sam koniec mięso. To ostatnie solisz dopiero na stole.
Jeśli masz majeranek to jego gałązki dodadzą jeszcze cudownego zapachu. Mięso powinno mieć twardą skórkę, ale miękkie w środku. Smacznego