Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli poszukujesz przepisu na pożywny obiad dla całej rodziny, polecamy rumsztyk wieprzowy z cebulą. Co odróżnia rumsztyk od sznycla lub steku? Mięso na rumsztyk jest mielone lub siekane, a dopiero wtedy trafia na patelnię. Reszta smaku opiera się na cebuli – jako najbardziej aromatycznym towarzyszu wieprzowiny. Całość zanurzona jest w esencjonalnym sosie. Rumsztyk podawaj z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżych warzyw.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 34
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 34
Składniki
Wieprzowinę posiekaj jak na mięso na tatara lub trochę grubiej i przełóż do miski. Dodaj sól, czarny pieprz oraz wodę i wyrób ręką, podobnie jak na burgery. Z mięsnej masy nabieraj porcje, formuj kule, lekko spłaszczaj na kształt kotleta. Na patelni rozgrzej olej z masłem lub smalcem i obsmażaj kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Następnie odłóż na talerz.
Na tę samą patelnię włóż obraną i pokrojoną w dość grube półplasterki cebulę, lekko posól. Smaż ok. 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, przesmażaj ok. 1 minutę, po czym wlej ok. 100 ml bulionu. Zeskrob wszystkie ciemniejsze fragmenty z patelni, dodaj brązowy cukier, kminek, włóż gałązki tymianku i zalej resztą bulionu. Potrzymaj sos przez około 10 minut w otwartej patelni, a potem włóż do środka mięso. Przykryj pokrywką i duś ok. 15-20 minut, aby wszystkie smaki się dobrze połączyły.
Rumsztyk wieprzowy z cebulą podawaj prosto z patelni z kulkami puree ziemniaczanego i świeżym koperkiem.