Do góry

Dania główne Przepis na:

Rumsztyk wieprzowy z cebulką

Rumsztyk wieprzowy z cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 102

Dodano:

Odsłon: 1209

Rumsztyk wieprzowy z cebulką , gotowanymi ziemniaczkami i brokułem :)

Składniki

  • 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 brokuł
  • 8 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 cebule
  • tłuszcz np. olej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka czubata mąki
  • sól ,cukier , pieprz , kminek mielony , gałka muszkatołowa , słodka papryka ,
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rumsztyk wieprzowy z cebulką

Przygotowanie

  1. Mięso włóż do miseczki , przypraw , solą , kminkiem , gałką muszkatołową , pieprzem . Uformuj 2- 3 kulki zamoczoną ręką w zimnej wodzie (lepiej się sklei mięso) . Mąkę wysyp na talerzyk i obtocz w niej kulki mięsne . Rozpłaszcz na ok 1,5 cm grubości .

  2. Brokuły umyj , podziel na mniejsze różyczki , wodę osól i dodaj cukier . Nie stracą koloru oraz cukier podkręci ich smak .

  3. Ziemniaki , obierz , umyj , zalej wodą , osól , ugotuj do miękkości , potłucz

  4. Cebulę przekrój na pół , pokrój w piórka , na małą patelnie wlej olej lub rozpuść inny tłuszcz (według uznania ) , posól , dopraw papryką słodką usmaż .

  5. Na drugiej patelni zagrzej olej (według uznania ja smażę na oleju ) , połóż mięso i smaż po obu stronach . Czasu nie podaję ponieważ ja lubię dobrze wysmażony .

  6. Na talerz wyłóż ziemniaki , bryzol , brokuły. Cebulką okraś ziemniaki ale najwięcej połóż na bryzola . Masełko połóż na brokuły .

  7. Usmażyłam 3 bryzole 1 dla mnie a 2 dla męża :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń