Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne ruskie pierożki które możemy dzieciom podać na słodko
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 337
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3773
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1298
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 337
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3773
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1298
Składniki
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę,odstawić do wystygnięcia. W tym czasie kroimy słoninę i cebulę na drobną kostkę. Na gorącą patelnię wrzucamy słoninę a jak wytopi się to dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Do wystygniętych ziemniaków dodajemy ser który także możemy przepuścić przez praskę i dokładnie mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu. Na końcu dodajemy lekko przestygnięty wytopiony tłuszcz z cebulką i mieszamy farsz.
Ja ciasto pierogowe robię tylko z mąki ( 0,5 kg.) i ciepłej wody dajemy tyle by wyszło elastyczne ciasto na pierogi ale jak kto woli to może dodać także jedno jajo.
Następnie ciasto pierogowe wałkujemy (podsypując odrobiną mąki) tak by nie było za cienkie. Wykrawamy szklanką krążki na to nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy do osolonego wrzątku a jak pierożki wypłyną to gotujemy jeszcze chwilkę i wyciągamy łyżką cedzawkową ,przelewamy zimną wodą. Podajemy polane roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem oraz cynamonem,a jak kto nie lubi cynamonu to zwyczajnie okraszamy słoniną i cebulką bądź polewamy śmietanką na słodko.
SMACZNEGO