Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne ruskie pierożki które możemy dzieciom podać na słodko
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31044
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3690
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5851
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31044
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3690
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5851
Składniki
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę,odstawić do wystygnięcia. W tym czasie kroimy słoninę i cebulę na drobną kostkę. Na gorącą patelnię wrzucamy słoninę a jak wytopi się to dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Do wystygniętych ziemniaków dodajemy ser który także możemy przepuścić przez praskę i dokładnie mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu. Na końcu dodajemy lekko przestygnięty wytopiony tłuszcz z cebulką i mieszamy farsz.
Ja ciasto pierogowe robię tylko z mąki ( 0,5 kg.) i ciepłej wody dajemy tyle by wyszło elastyczne ciasto na pierogi ale jak kto woli to może dodać także jedno jajo.
Następnie ciasto pierogowe wałkujemy (podsypując odrobiną mąki) tak by nie było za cienkie. Wykrawamy szklanką krążki na to nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy do osolonego wrzątku a jak pierożki wypłyną to gotujemy jeszcze chwilkę i wyciągamy łyżką cedzawkową ,przelewamy zimną wodą. Podajemy polane roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem oraz cynamonem,a jak kto nie lubi cynamonu to zwyczajnie okraszamy słoniną i cebulką bądź polewamy śmietanką na słodko.
SMACZNEGO