Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka. Ruskie pierogi podawane z cebulką, skwarkami lub śmietaną.
Przepyszny deser możesz przygotować z połączenia białk jaj i pistacji. Pistac...
Odsłon: 576
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1875
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33631
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 190
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 297
Przepyszny deser możesz przygotować z połączenia białk jaj i pistacji. Pistac...
Odsłon: 576
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1875
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33631
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 190
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 297
Składniki
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na złoto. Ugotowane ziemniaki wyciskam przez praskę (ciepłe wyciska się łatwiej) i mieszam z twarogiem. Dodaję smażoną cebulkę, sól, pieprz (ew. podsmażony boczek) i wszystko mieszam.
Nadzienie gotowe - zabieram się do ciasta. Do miski z mąką dodaję olej i gorącą wodę. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielę na części które rozwałkowuję na cienko i wycinam kółka (np.szklanką).
Na każde wycięte kółko nakładam farsz (im więcej tym lepiej, wtedy pierogi nie będą cienkie po ugotowaniu). Pierogi wkładam po kilka sztuk na gotującą wodę, gotuję 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję z cebulką lub skwarkami lub śmietaną.
Ruskie pierogi doskonale smakują smażone z chrupiącą skórką. Porada: Gdy zostaje mi połowa farszu dodaję łyżkę majeranku, to całkowicie zmienia smak pierogów przez co mam dwa rodzaje :D