Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka. Ruskie pierogi podawane z cebulką, skwarkami lub śmietaną.
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 36
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 595
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 36
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 595
Składniki
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na złoto. Ugotowane ziemniaki wyciskam przez praskę (ciepłe wyciska się łatwiej) i mieszam z twarogiem. Dodaję smażoną cebulkę, sól, pieprz (ew. podsmażony boczek) i wszystko mieszam.
Nadzienie gotowe - zabieram się do ciasta. Do miski z mąką dodaję olej i gorącą wodę. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielę na części które rozwałkowuję na cienko i wycinam kółka (np.szklanką).
Na każde wycięte kółko nakładam farsz (im więcej tym lepiej, wtedy pierogi nie będą cienkie po ugotowaniu). Pierogi wkładam po kilka sztuk na gotującą wodę, gotuję 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję z cebulką lub skwarkami lub śmietaną.
Ruskie pierogi doskonale smakują smażone z chrupiącą skórką. Porada: Gdy zostaje mi połowa farszu dodaję łyżkę majeranku, to całkowicie zmienia smak pierogów przez co mam dwa rodzaje :D