Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka. Ruskie pierogi podawane z cebulką, skwarkami lub śmietaną.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 176
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 61
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 176
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 61
Składniki
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na złoto. Ugotowane ziemniaki wyciskam przez praskę (ciepłe wyciska się łatwiej) i mieszam z twarogiem. Dodaję smażoną cebulkę, sól, pieprz (ew. podsmażony boczek) i wszystko mieszam.
Nadzienie gotowe - zabieram się do ciasta. Do miski z mąką dodaję olej i gorącą wodę. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielę na części które rozwałkowuję na cienko i wycinam kółka (np.szklanką).
Na każde wycięte kółko nakładam farsz (im więcej tym lepiej, wtedy pierogi nie będą cienkie po ugotowaniu). Pierogi wkładam po kilka sztuk na gotującą wodę, gotuję 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję z cebulką lub skwarkami lub śmietaną.
Ruskie pierogi doskonale smakują smażone z chrupiącą skórką. Porada: Gdy zostaje mi połowa farszu dodaję łyżkę majeranku, to całkowicie zmienia smak pierogów przez co mam dwa rodzaje :D