Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi ruskie zawsze były dla mnie zagadką. Za każdym razem jak je jadłam, zastanawiałam się z czego zrobiony jest farsz. Gdy stawiałam pierwsze kroki w gotowaniu rozwikłać tę zagadkę pomógł mi internet, ale pierwszy raz odważyłam się (w sumie to musiałam) je zrobić w pracy na kuchni. Od tamtej pory robię je bardzo chętnie, ale jeszcze chętniej je zjadam :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1360
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 511
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1169
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1360
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 511
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1169
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia intensywnie doprawiamy wegetą i pieprzem. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuszczamy ugotowane dzień wcześniej ziemniaki (farsz nie będzie wodnisty), biały ser i cebulę. Farsz doprawiamy do smaku maggi i pieprzem.
Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.
Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
Do gotującej się wody z olejem wrzucamy pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Ciepłe pierogi przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą i podsmażamy. Pierogi podajemy z cebulką dymką.
zdj
zdj