Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wykwintne a zarazem dietetyczne
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 145
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1025
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1179
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 145
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1025
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1179
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Składniki
1.Marchew, para i seler kroimy w zapałkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy 2 minuty. Dodajemy 100 ml wina i dalej dusimy aż wino wyparuje (jakieś 5 minut). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy na talerz.
2.Pora kroimy na długie paski ( wstążki służące do wiązania ryby) i blanszujemy je 30 sekund, albo zalewamy je wrzącą wodą.
3.Wyjmujemy zestaw do gotowania na parze. Na filet rybny układamy uduszone wcześniej w zapałkę warzywa. Zwijamy go i przewiązujemy wstążką z pora. Do garnka wlewamy 400 ml wina i trochę wody, a na sitko układamy rybę, którą z góry solimy i pieprzymy. Dusimy na parze przez jakieś 25 minut.
4.Do garnka gdzie znajduje się płyn na jakieś 10 minut przed końcem duszenia dodajemy pozostałe z duszenia warzywa i je dusimy. Na samiutkim końcu dodajemy żółtka , wszystko mieszamy aż zgęstnieje ( nie doprowadzć do gotowania!!!).
Rybę wyjmujemy i polewamy sosem
-Może być każdego rodzaju filet rybny. -Im lepszego dodamy wina tym potrawa będzie wykwintniejsza -Zamiast wina można dodać bulion, ale to już nie będzie "to"