Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 859
Dodano: 31.03.2014
Odsłon: 12057
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
1.Marchew, para i seler kroimy w zapałkę.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy 2 minuty. Dodajemy 100 ml wina i dalej dusimy aż wino wyparuje (jakieś 5 minut). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy na talerz.
2.Pora kroimy na długie paski ( wstążki służące do wiązania ryby) i blanszujemy je 30 sekund, albo zalewamy je wrzącą wodą.
3.Wyjmujemy zestaw do gotowania na parze.
Na filet rybny układamy uduszone wcześniej w zapałkę warzywa. Zwijamy go i przewiązujemy wstążką z pora.
Do garnka wlewamy 400 ml wina i trochę wody, a na sitko układamy rybę, którą z góry solimy i pieprzymy. Dusimy na parze przez jakieś 25 minut.
4.Do garnka gdzie znajduje się płyn na jakieś 10 minut przed końcem duszenia dodajemy pozostałe z duszenia warzywa i je dusimy.
Na samiutkim końcu dodajemy żółtka , wszystko mieszamy aż zgęstnieje ( nie doprowadzć do gotowania!!!).
Rybę wyjmujemy i polewamy sosem
-Może być każdego rodzaju filet rybny.
-Im lepszego dodamy wina tym potrawa będzie wykwintniejsza
-Zamiast wina można dodać bulion, ale to już nie będzie "to"
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 31 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Podwójnie zdrowa, raz że ryba, a dwa że na parze, super :)8 Kto głosował? | Odpowiedz