Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może znacie już ten sposób na przepyszną rybę w panierce z płatków kukurydzianych, jeśli nie z miłą chęcią podzielę się z wami przepisem. Obiad jest gotowy dosłownie w piętnaście minut. Ciekawa jestem czy znowu ktoś mi napisze że ryba jest trująca, jeżeli tak uważacie to kupujcie inne ryby jeśli was stać bo mnie nie koniecznie ale tego nie ukrywam że obiady robię z tego co mam i na co mnie stać.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12660
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13772
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5777
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12660
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13772
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5777
Składniki
Przygotować rybę najlepiej dzień wcześniej wyjąć ją z zamrażarki aby na spokojnie odmarzła. Tuż przed przygotowaniem obiadu rybę pokroić na porcję, umyć ją i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika kuchennego, posolić z obu stron tuż przed smażeniem nie wcześniej.
W międzyczasie gdy ryba czeka już na smażenie przygotować panierkę. Płatki kukurydziane rozgnieść ręką na drobniejsze kawałki, wsypać bułkę tartą i całość wymieszać do połączenia się w jedną całość.
Jajka całe roztrzepać widelcem dodając do nich sól lub ulubioną przyprawę z solą. Do roztrzepanych jajek wkładać kawałki nasolonej ryby dokładnie zamoczyć całą rybę, następnie obtoczyć w przygotowanej panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej.
Jak już mamy przygotowany pierwszy kawałek ryby, na patelnie wlać olej troszkę więcej niż aby zakryć dno patelni, rozgrzać go na średnim ogniu. Na rozgrzany tłuszcz układać przygotowane kawałki ryby w panierce i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Czym mniejszy ogień tym lepiej bo wtedy panierka się nie przypala a ryba nie rozpada się.
Tak usmażoną rybkę podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem okraszone tłuszczem z ryby oraz surówka z cebulą i czerwoną kapustą z olejem. Taki obiad to szybkie rozwiązanie dla zapracowanych mam lub jeśli nie mamy natchnienia na gotowanie, ja taki obiad nazywam obiadem dla leniwców.