Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Składniki
Rybę rozmrozić. U mnie była tylko łyżka wody nie więcej. Rybę delikatnie opłukać i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na porcje. Posypać pieprzem cytrynowym i solą. Oprószyć mąką po obu stronach.
Zamaczać każdy kawałek w rozbełtanych jajkach i smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Na głębokiej patelni, na oleju i maśle zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dodać warzywa obrane, umyte, osuszone i starte na tarce na grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu i mieszać. Dodać pomidory i szklankę ciepłej wody. Dusić 10-15 min. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pieprz młotkowany z kolendrą, czubrycę czerwoną, cukier, sól do smaku.
Jeszcze dusić do miękkości warzyw i odparowania. Powinno zostać mało płynu. Wystudzić.
Ułożyć warstwami w naczyniu np keksówce naprzemiennie rybę i warzywa. Najpierw warstwa warzyw i warstwa ryby i znowu warzywa i ryba. Tak do wyczerpania składników. Udekorować wg uznania.
Gotowe danie najlepiej schłodzić.
Smacznego.
Porady
Kupując rybę mrożoną, trzeba zwrócić uwagę, żeby była bez lodu, żeby nie okazało się, że po rozmrożeniu jest więcej wody niż ryby.