Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po hawajsku

Ryba po hawajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 1913

Dodano:

Odsłon: 694

Ryba w sosie słodko-pikantnym, z ananasem i marynowaną papryką. Pyszna zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonała na imprezę. Polecam.

Składniki

  • 4- 5 kawałków świeżego łososia (lub innej ulubionej ryby) - co najmniej 0,5 kg
  • słoik marynowanej papryki
  • puszka ananasów
  • 2 cebule
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól, pieprz cytrynowy
  • szczypta chilli
  • pieprz czarny grubo zmielony
  • Olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z łososia (lub innej ulubionej ryby, ale łosoś pasuje tu doskonale) oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, usmażyć na patelni.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, podsmażyć na patelni.
    Paprykę marynowaną obrać ze skórki ( nie trzeba,ale ja obieram), drobno pokroić i podsmażyć. To samo zrobić z ananasem. W garnku połączyć wszystkie podsmażone składniki, zalać sokiem z ananasa. Dodać koncentrat i ketchup, doprawić do smaku solą,pieprzem i chilli. Sos powinien być słodko - pikantny i tą ostrość musimy czuć. Na koniec dodać rybę w kawałkach, lekko wymieszać. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, choć ja osobiście lubię taką rybę w sosie na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2018 Super rybka, a ja 'ryboholik' nie mogę się oprzeć ;) Pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń